Titel: Bergtaget barn

Meddelare: Änka Maria Åslund  År: 1915

Socken/stad: Bjärtrå  By/kvarter: Slipsta, Marieberg

Det var en båtsman i Bjärtrå, som de kallade "Nollan," men sönerna hans heter Norlander. Den där Nollan var mycket elak mot sina barn, svor och domderade på dem och önskade dem så långt som helst. Så inträffade det att en av hans pojkar spårlöst försvann, då han var bara ett par år gammal. De gick skallgång efter honom, men han förblev borta. Många år därefter träffade brodern till den här försvunna pojken ute på gården en obekant yngling om pass 16 år. "Vet du, att jag är bror din?" frågade främlingen, men i detsamma försvann han. De trodde, att gossen hade blivit bergtagen och fortfarande levde hos de underjordiske. Detta har Norlander själv talat om för mig, då jag tjänade där i gården. Han var då gammal och nu är han död.